Welcome to 2. četa 1. bataljona financijske straže "Mrcine"

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

 • Sign in to follow this  
  Followers 0

  AAR: Welcome to Chernarus (Arma 3)


  Džou Sisohvat

  Nakon ljetne pauze od 1.7. do 1.9. Mrcinačka Arma 3 sekcija nastavila je sa radom i to sa stilom.

  Napravili smo velike promjene u organizaciji rada i napravili pomake prema organizaciji igre na pravi mil-sim način. Podijelili smo se na fire teamove, sredili modove i generalno organizirali način rada. Također počeli smo sa našom prvom kampanjom, koja će biti smještena na Chernarus i pokrivati će sukob između Černaruske vojske i Černaruskog pokreta Crvene zvijezde (Čedaki).

  "Mrljavci" su se u Chernarus po prvi put ikada iskrcali u bojama 1st Cavalry Divisiona čije uniforme smo dobili sa RHS-om i koje ćemo ponosno nositi u budućnosti. 

  Sekcija će sada prebaciti fokus na regrutaciju novih regruta i trening postojećih članova tako da bi stvorili iskusan i dobro strukturiran community Arma 3 entuzijasta. No vi ste ovdje za slike i AAR, pa krenimo. U mojem stilu, AAR je kombinacija događaja iz misije i malo fikcije tako da bi sve bilo za jednu mrvicu "zabavnije". Uživajte!


  07.09.2016. | Zračna baza Balota | 09:31 AM (u spoileru ispod je mapa)

  Spoiler

  UufvwoZ.jpg

  (kartu možete zumirati)

  Izašao sam kroz vrata i duboko udahnuo jutarnji zrak. Bilo je divno jutro u Chernarusu, rujansko sunce mi je udaralo u oči pa sam stavio cvike i pogledao preko piste. Četvrti mjesec u Chernarusu, i dalje bez ikakve značajne akcije. Kada su zvali Mrljavce da idu, mislio sam stvarno da će nešto poći po zlu. Ali eto nije, naši su se udomaćili, svaki dan se ide po opskrbnu turu pive i ostalog do Chernogorska. 

  Naime, naš zadatak na Chernarusu je da nadziremo odnose između Republike Chernarus i separatističkog Černaruskog pokreta Crvene zvijezde. Naime, oni su u Zelenogorsku prije 6 mjeseci krvavo srušili vlast, i umalo je došlo do otvorenog rata, dok SAD nije odlučio poslati 1st Cavalry Division kao prijetnju Čedakima da ne pokušavaju dalje provesti svoje ambicije. Naime, u toku su razgovori i pregovori vijeća sigurnosti UN-a i NATO-a o stanju u Chernarusu, jer u spomenutom dijelu se nalazi većinsko rusko stanovništvo koje smatra da ima pravo odvojiti se od Chernarusa.

  cvz9O4E.jpg

  Čim sam zašao prema barakama, vidio sam Dema i Prpu kako se svađaju oko toga tko će voziti danas Humvee u grad. Jaime je otklanjao tehničke probleme na svojem radiju i sjedao je blizu hangara sa helikopterima. Buraz je trenirao nove regrute i dovodio ih u red, a mislim da je Bobby spavao u barakama. Dakle, još jedan običan dan. Sve dok se iz daljine nisu čuli pucnjevi. Dotrčao sam do radija i kontaktirao komandu. 

  Obavijest je bila da je izgubljen kontakt sa prijateljskim snagama, na križanju iznad baze. Radilo se o kamionu Černaruske vojske, prepunom streljiva. Upućeni smo da istražimo o čemu se radi, ali da ne otvaramo paljbu osim ako nužno budemo morali. 

  Pokrenuli smo se, samo 8 nas (jedva pola squada) prema objektivu. Čim smo obavili brifing, Fireteam Alpha-1 (Buraz, Ivan, Bobby i Boss) je krenuo prema objektivu, dok smo mi - Alpha-Lead (Ja, Demo (Medic) i Prpa (Designated Marksman)) vozili za njima. Kada smo došli na točku A na karti, odmah je neprijatelj zapucao na nas, pa sam ja samoinicijativno naredio dečkima da uzvrate paljbu. Buraz je pametno naredio flank sa lijeve strane, dok sam ja Prpu izvukao na desnu stranu da učini koliko može od tamo. Kada smo očistili neprijatelje oko samog konvoja, čuli smo u daljini još jednu eksploziju. Po zvuku se činilo da su Čedaki krenuli u napad. Kontaktirao sam bazu i saznao da je u blizini oboren prijateljski helikopter i da je apsolutni prioritet krenuti prema njemu i skupiti dokumente koje je prenosio, jer sadrže iznimno osjetljive podatke koji bi nam naškodili da neprijatelj dođe do njih (na mapi oznaka B). 

  Prpu sam poslao kao izvidnicu dok je Buraz bio zadužen za sam napad na neprijateljski položaj. Ovaj objektiv smo relativno brzo očistili i mogu reći da sam iznimno zadovoljan sa načinom na koji su momci dojavili o mogućim kontaktima na jednom od flankova, a potom se pobrinuli za to da se taj flank počisti. Dok smo tražili dokumente, napadnuti smo iznenadno, ali zahvaljujući dobroj perimetarskoj obrani nismo imali žrtve. 

  FMtTxkf.jpg

  Nakon što smo počistili i taj objektiv, sljedeća naredba je bila da moramo krenuti prema ChDkZ kampu (na mapi označen). Opet smo primijenili istu taktiku, prvo je objektivu prišao Designated Marksman kao jedan oblik recona, a zatim su ga slijedili napadački tim i komandni tim. Na samom objektivu smo naišli na žestoki otpor ali smo uspjeli očistiti jedno naoružano vozilo i više od 20 neprijatelja bez većih žrtava.

  iZT6oX2.jpg

  3E1cFeF.jpg

   

  Moram istaknuti neke stvari:

  • Iznimno sam zadovoljan sa napretkom samo kroz jedan trening. Nadam se da ćemo nastaviti ovakvim tempom, osobito sada kada počnemo i sa treninzima koji će nas sve naučiti kako kooperirati na višoj razini. Ipak, svaka čast.
  • Pohvalio bi dečke koji nikada dosad nisu imali prigodu zaigrati ovako mrcu strukturiraniju akciju. Svi ste bili odlični.
  • Bilo nas je dosta malo i nadam se da ćemo u budućnosti uspjeti regrutirati još članova.

  Upravo zbog toga, molim sve zainteresirane za sudjelovanje u radu naše sekcije da se registiraju na forume i da pročitaju sljedeći thread: http://www.mrcine.org/boards/topic/9827-brzi-vodič-za-regrute/

  Po staroj tradiciji, slika na kraju, i do sljedećeg AAR-a pozdravlja vas...
  maxresdefault.jpg

  Zapovjednik Mrcinačke Arma 3 Sekcije

  Vodnik

  Džou Sisohvat :kul2:

   


    Report Article
  Sign in to follow this  
  Followers 0


  User Feedback
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!


  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.


  Sign In Now

 • Member Statistics

  1,365
  Total Members
  582
  Most Online
  hegykc
  Newest Member
  hegykc
  Joined
 • Forum Statistics

  21,523
  Total Topics
  156,202
  Total Posts
 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 4 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

 • Recently Browsing

  No registered users viewing this page.

 • nob_avatar_100x100.jpg

  Puni naziv 2. četa 1. bataljona financijske straže "Mrcine" iliti skraćeno *NOB* Mrcine, je jedan od najvećih i najpoznatijih hrvatskih multigaming klanova koji u kontinuitetu aktivno djeluje više od 12 godina.

  Detaljnije

 •  
 • Topics

 • Posts

  • Ladies and Gentlemen,

   on behalf of the entire BMS development team, I am happy to announce that the latest iteration of the BillionSoft Falcon 4.0 total conversion modification - Benchmark Sims 4.34 - is available for you to enjoy as of RIGHT NOW!      
  • S Zna se, može se...... Očito je već svima dosadio sustav daj pare evo ti alfa, pa su ljudi pokazali kakav se proizvod može napravit free...Projekt još nije gotov 100% i rad se nastavlja.... Nije da nema mane, nije savršen, ali radi odlično i meni se dopada. Uz to potpuno je besplatan što ga svrstava u pravi raritet u DCS svijetu. Svaka čast dečki i hvala na trudu !  FAQ
   Q: Is it really free?
   A:Yes, it’s really free.   detalji na linku  https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=224989    
  • S Nakon otprilike 10-ak godina aktivnog letenja OldSturm seowa odlučili smo nastaviti letenje SEOWa do kraja jer ionako nijedan noviji simulator nije u stanju to odsimulirati….niti približno. Grafika nam je pod navodnicima "ružna" na simulatoru, ali stara ekipa je na okupu 110%.... Zahvaljujući starom SEOW majstoru Thoru ovaj put odlazimo na Okinawu u vrijeme najtežih borbi na tom dijelu bojišta..... Registracije su još teoretski moguće iako takvo letenje nije baš zanimljivo za svakoga zbog hardcore pristupa svemu i svačemu….za sada je registirano oko 90-ak pilota iz različitih eskadrila.     P.S. ujedno najavljujem da neću moći sudjelovati u treningu (a sumnjam da ću uopće i paliti DCS narednih 17 nedjelja ….)  vidimo/čujemo se u negdje tamo u 2019.-oj.... L.P. Za one koji žele znati više kratki info kako to otprilike izgleda    SEOW: Battle of Okinawa

   Start date: Sunday 11.11.2018 (it is not fixed yet, but i hope it will be that Sunday)
   Game mode: Dogfight
   Game server online: from 21 - 01 CET ((yes, this means you can jump in at any time...it is still preferable to join ~21:00 to fly with max numbers of human players from Europe.....if we have more interests from people from other continents it can be adjusted so missions stay up even longer)
   Respawns: Allowed 3 lives per night
   Number of missions. 14 + 3 on Sakashima map
   Game server: IL2.varpthor.tk:21000
   Hyperlobby: Maybe, still not decided
   TeamSpeak: gec.servebeer.com:7777


   Campaign slots parameters: Maps: Okinawa and Sakishima
   Allied air: 80 per mission
   Allied ground: 40 per mission
   Allied sea: 50 per mission

   Axis air: 60 per mission
   Axis ground: 30 per mission
   Axis sea: 15 per mission

   AI spawn time: on every full hour or every 2 hours (depends on commanders)*

   *Start time are to be stretched over 4 hours and not all units will be moving/flying at the same time

   Design:
   Campaign was designed to historically cover as many details as possible within limitations of the game itself. Most of the units have their historical names and most of the air force was covered too trough squadrons and plane type. Lack of documentation for Japanese side prevented me from going into even bigger details. Of course, i couldn't put all the existing ships which were there in reality, but all the mayor ones like BB, CA, CV, CVE were covered. Along side Battle of Okinawa allied were suppressing Sakishima islands and bombarding Japanese airbases on Kyushu. I've decided to include this suppression on Sakishima islands as a prelude to main battle. Including suppression of Kyushu would have been too much work on top of this so i cut it out. As we know a week after landing IJN sent their proud Yamato BB on the one way trip toward Okinawa. So, this element was included in the campaign and we will have "Operation Ten Go". Since this map ain't that large, it will be on this map, not on historical location some 250km NW.
   If we have historical units on the stage, do we need to follow historical landing positions and troop deployment locations? I think no, otherwise it would be "scripted" and predictable. But it can be. I will leave that to commander freedom of choice. The real landing itself was almost unopposed, but i can not guarantee it here since i have no idea where landing will take place. This means it is up to commander to "soften" landing site.

   Prelude to battle:
   In first three missions the whole British Task Force 57 will be outside of Okinawa area and it has a purpose to suppress Japanese airbases on Sakishima islands and disrupt plane transfers from Formosa too. In total there will be 350 various planes possible to transfer from Formosa and Sakishima to air withdraw. All the planes that are able to get to it will become available for Japanese use on SW corner of Okinawa map. It is an imperative for Allies to destroy as many planes on the ground/air as they can. Allies also need to cover their own fleet. Any plane/ship lost on the Sakishima map can not be replaced on the Okinawa map and it is counted in total losses. British Task Force 57 can return to Okinawa map as early as mission 5, but it doesn't have to if commander decide he don't need it. No Allied ship should come 30km from any of Sakishima islands. All the action need to be air to air or air to ground. Axis side is allowed to perform anti ship actions if they want.

   In meanwhile, while we fly Sakishima map, AI stuff will be doing their part on Okinawa map. Allied side will be allowed to sail around Okinawa island and to shell it from 3 battle ships task group. On the mission planner map it is drown how close to shore this battle ships can come. This will simulate huge bombardment of the island prior the landing. Coming that close to shore will be allowed only in first 2 AI missions. After that All BB and CA need to move additional ~ 5km+ from the green line marked on the map. CV,CVL and DD can stay on the green line if commander want because their fire range is only 8km comparing to 18km on BB and CA ships
   Allied big bombers should flat the place, and both sides need to gain recon where the enemy is because initial recon is set to 0 on both sides.

   In this 2 AI missions, Allied commander need to put landing ships force in a position from which landing will be executed in mission #1 we gonna play there . Even if Axis gain recon on the American fleet earlier, they are not allowed to attack it prior mission 3 on Okinawa sector when all the small boats are unloaded and ready to sail to shore.

   When it comes to Yamato battle group, they can move around northern part of the map in every mission, but are allowed to go south outside exclusion zone only after mission 5. US recon planes should find the battle group and keep an eye on it. Allied side is not allowed to attack Yamato battle group before Okinawa mission #5.After that they can attack it regardless if the battle group went out exclusion zone or not. BTW, exclusion zones are area marked on the mission planner map where you are unable to send ships because it refuse to finish plot.

   In this 2 AI missions on Okinawa sector both sides can plan fighter cap and escorts, plus Allied side can send bombers to lit up Okinawa island.
   Since commanders need to plan a lot of flights for Sakishima, those 2 AI missions on Okinawa will have only 30 plane slots for Allies, and 20 for Axis. ALL of them should be marked as AI ONLY. Use them wisely.

   Main battle on Okinawa map, guide,rules,tips:
   Allied side:
   Ok, when we come to mission #3, we should see landing executed. There are different units which should execute this. LSD ships are carrying DUKW transports and LVTs and unload them on the sea from where they should be ploted to move independently. LST and LST rocket ships are carrying heavy stuff and they need to come all the way to the beach. Those are the ONLY ships allowed to come that close to the shore! DUKWs and LVTs could be planned to move further inland right away if commander wants. They serve as a land transport too.
   Why i chose DUKW and LVT instead of normal landing crafts? It is because there is quite a lot of this transports and collisions are almost unavoidable. Well, the only problem is that even if your small transport hit the BB or CV, both are gone. This is game limitation. So using land version of the object prevented any crashes between them or between them and capital ships. For all capital ships commander should take really good care not to crash them. What is lost is lost, and no commander error will be repaired. One of the factor for victory are the ship, so please pay attention to it. The only thing which might be repaired is if ship hit damaged ship in front of it which slowed down because of the damage. There is no collision avoidance for the ships in this game. The best solution to avoid collision are task forces with enough separation. I have placed all the ships in task forces as a default state.

   It would be the best that commander make timing so landing crafts hit the beach at the end of the mission. This is because there will be less chance that transports get destroyed by artillery peaces you missed in "softening" process. Make sure that landing fleet is covered from the air to the last second of the mission. After Okinawa mission #3 is over, units packed inside crafts need to be unloaded and after that we are in sort of normal war we had many times before.
   In this campaign, i did not put hard accent on logistic. I mean, it is there but you don't have to balance on the tip of the sword.

   Priority for Allies should be to grab as fast as possible some land based airfield so P38s,P47s,P51s, B25s and B29s could fly in from Marianas and Iwo Jima and provide additional close air support for troops on the ground.
   Allied side need to capture at least one base and one control point to qualify for victory conditions.
   There is finite number of units available and do not make foolish charges. All units will be using simple+bridge movement mode. That means, you can move all around, but rivers need to be crossed on the bridge or you should go around where it is possible. Destroyed bridge will be automatically repaired after 1 mission.

   Axis side:
   It is simple for this side. Not many ships to take care of. Not knowing where enemy will land and not enoug force to cover everything simplify things and commander just like in reality can choose where to fight. Still, there are some control points which should be defended as best as possible. Enemy will try to take some of the land bases, so position your artillery so you have plan B. IJA have huge stocks of various artillery.
   There are numerous patrol boats around the island. In reality they have been used as suicide units. Try to use them the same way and ram Allied ships. From mission #6 Axis are allowed to use MXY7-11 from spawns around Okinawa. Keep in mind they fly only 5-8 minutes so chose nerby ships. For distant ships use normal planes with bombs to ram them. Try not to over use Kamikaze, because human losses are worth 1 point at the end. Even though Allied side have huge armada available, IJA have a lot of planes to give them hell in the air and on the sea/ground. Try to use Okinawas planes first so airstarts from Kyushu and Sakashima serve as option 2.....and you are not that sorry if you lose 200 planes if/when Allied capture your airfields.
   Just like for Allies, Axis units are finite, and there is no production nor reinforcements. Use this rock as a attrition ground and make every unit count...just like it was in reality.
      
  • Ma da..meni to zvuči ko brzo zgrtanje love..ime ne baš inventivno..no, možda će nekome ko prije nije imao FC3 i tek ulazi u svijet DCS-a, ovo biti zanimljivo..
  • ¨S   Jedva cekam prepurchase……..ovo će biti prava igra,,,,,,,znaju dečki kako se to radi.... zašto bih imao jedan komad FC3 ako mogu imat 2 komada ?   Modern Air Combat by Eagle Dynamics Coming this Autumn!    
 • Files

 • Images

 • hrvatski multi-gaming klan, hrvatski multi-gaming clan, mrcine, dcs world, online igranje, croatian multigaming clan, simulatori letenja, dcs mig-21bis, digital combat simulator, nob