Welcome to 2. četa 1. bataljona financijske straže "Mrcine"

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.


 • Djejmi D Dju

  UVODNE RIJEČI

  Pozdrav svima,

   

  Autoriziran od strane svevišnjeg nam Perice Posavskog, odlučio sam započeti ovaj mali projekt, kako bi ostao dio zajednice kojoj sam se prije već dvije godine (kak vrijeme prolazi kaj ne? :o) pridružio. Radi neaktivnosti u zadnje vrijeme koja je uzrokovana raznim vanjim faktorima koji sad nisu vrijedni spomena, ovo će biti moji način ostajanja u kontaktu s time da pridonesem nešto zajednici uz to.

  U ovim malim kolumnama pisati ću o raznim igarama koje sam igrao u zadnje vrijeme, zanimljivim knigama, serijama ili dapače što god zajednicu interesira. Komentari i kritike su dobrodošli, štoviše, potaknuti. Na kraju dana, ove male kolumne će biti pisane kada nađem nekog vremena (kad nemam baš nešto puno za raditi) i kad imam neku želju staviti svoje misli u pisani oblik (što vjerovali ili ne, se često događa u zadnje vrijeme.)

  Ladies and gentlemen without further ado, možemo početi s poslom.

  POČETAK

  O čemu danas pišem? Pišem o jednom malom, ali u svojem smislu velikom, serijalu videoigara i mini-novela. Na naški zvan VJEŠTAC, dok na poljskom zvan WIEDZMIN , na engleskom jednostavno zvan THE WITCHER .

  O novelama neću previše danas, jer je fokus javnosti većinom na videoigre koje su proizašle od poljskog developera, CD PROJEKT RED. Što su oni zapravo napravili sa ovim serijalom? Pa, hajdemo reći da su od malog grumena zlata skužili da je to zlato zapravo kila uranija, prodali ga i masno se obogatili od njega. Počevši od prve igre, WITCHER 1, tada mali poljski developer tim počeo je serijal koji će postati jedan od najprodavanijih serijala videoigara ikad.

  LIKOVI

  Sve ih navoditi neću, samo one najvažnije koji vam trebaju za priču + kratki opis

  GERALT OF RIVIA, WITCHER

  "If that's what it takes to save the world, it's better to let that world die"

  WO095l8.jpg

  Ovaj dotični mladi gospodin, zvan Geralt iz Rivije je glavni protagonist sve tri igre. Kao prvo, tko su Witcheri?

  Ukratko, witcheri su ultra-badass monster killeri. Inače mladi dečki koji su bili ukrani iz sela i podliježeni raznim mutacijama i vrlo toksičnim stvarima kako bi im se dali nadljudski refleksi. Podliježu nekoliko vrsta "trial-a" kao npr. "Trial of grasses" gdje se koriste uber otrovne supstance kako bi se witcherovo tijelo otvorilo mutacijama i raznim mutagenima koji ih čine onako badass kako jesu.Witcheri uz to su otporni na SVE boleštine, imaju reflekse kao Bujanec kad poseže za gramom bijelog, vid kao soko', i žive nadprosječno dugo! Geralt od prve igre se puno promjenio u izgledu. Ovo gore priloženo je slika iz Witchera 3, dok dolje priložena slika je iz Witchera 1.

  E sad, Geralt kao osoba je na prvi izgled vrlo hladan i priča u dosta monotom glasu (Witcherima skinu sve emocije tijekom njihovih mutacija i triala). Kao i svakog witchera, ne zanimaju ga previše političke priče, te se kloni mješanja u posao politikom ili drugim ljudima osim ako ga plaćaju dobro. Upamtite, witcheri su plaćeni monster-hunteri koji nisu baš voljeni u društvu običnih seljaka i velike aristokracije.

  withcer-character-profile-geralt-01.jpg

   

  YENNEFER OF VENGERBERG

  "Magic is chaos, art and science. It is a curse, a blessing and a progression"

  mrwnbQA.png

  Sad se sigurno pitate tko je ova ljepotica? Ona je naime, jedna od glavnih likova, tema igre kroz cijelu 2 i 3 igru, te samo sporedna uloga u prvoj igri. U novelama uzima ulogu jednog od dva glavna lika (uz Geralta), dok u trećoj igri također uzima ulogu jednog od glavnih likova.

  Ona je također i čarobnjak (tj. na engl. Sorceress), to jest, mlada dama koja je od malih godina pokazala talent za magijom. Prema priči, sve ženske čarobnjakinje su od malena bile izrazito ružne djevojke, čiji su se roditelji odrekli jer nisu imali dovoljno novaca za hranu ili je jednostavno nisu htjeli. Kako su onda ovako lijepe kao mlada Yen prikazana na fotografiji? Sve ženske čarobnjakinje su pomoću magije "unaprijeđene" sa bombastičnim izgledom, jer ono, imaš magiju pa zašto ne. Uz to, ne mogu se razboliti od većinu bolesti, neplodne su i žive jako jako jako dugo.

  Yennefer je Geraltov glavni ljubavni interes u novelama, a i u igri (ako se tako odabere). Priča seže iz prvog romana, tematski nazvanom "The Last Wish" (Posljednja želja) u kojem su se pomoću djinn-a (onaj kao u Aladinu) vezali zajedno (tj. Geralt ih je vezao zajedno kako bi spasio njezin život.), ali to je sad nebitno. U prvoj igri Yennefer se pojavljuje samo na kratko pri kraju, tako da ako itko odluči igrati neću napisati nikakve spoilere. Glavna je poanta cijele druge igre (nju se traži jer je Geralt izgubio svoje sjećanje), te kao što sam prije naveo uzima veću ulogu u trećoj igri (Slika gore je iz treće igre)

  Kao osoba i kao Geraltova ljubavnica je iznimno zahtjevna, sa hladnom i odbojnom osobnosti na površini, no kad se malo prođe kroz taj vanjski dio ipak je osoba koja ima istinske osjećaje i veliku odanost prema Geraltu. Ali kao osobe su polarne suprotnosti. No kako izreka kaže "opposites attract".

   

  TRISS MERIGOLD

  "I can take care of myself, trust me"

  2210-8-1485875717.png

  Ova ljepotica (po meni najbolja od svih!) je još jedna čarobnjakinja koja je velik lik iz novela, a i iz samih igara. Pojavljuje se prvi puta u Witcheru 1 kao savjetnik i questgiver, dok se u 2. nastavku igara njezina uloga znatno povećava, te postaje dio Geraltove družine i pomaže u njegovom cilju da vrati svoje sjećanje, i Yennefer, natrag. Uz to, ako ste i voljni, može postati Geraltov PRIMARNI romance interes tijekom druge igre, te se naravno može nastaviti tijekom treće igre. Ipak to ostavljam na vašu diskreciju.

  Kao osoba ona je vrlo topla i otvorena, i istinski voli Geralta, ne kao Yennefer koja je vezana uz njega čarolijom. Ima velike ambicije, i često ju to dovodi u nevolju. Voljna je žrtvovati sve za svoje prijatelje, te se tijekom treće igre to može i vidjeti, ali uvijek ima neke skrivene motive.

  Naime, ona i mnoge druge čarobnjakinje su dio političkog kabala, tj skupine čarobnjakinje zvane "The Lodge of Sorceresses", koje uvijek vole mjenjati svijet u svoju sliku. Tako da nikad nije poznato koliko je ona zapravo iskrena sa svojim motivima, a koliko radi u interesu tog "Lodge-a"

  CIRILLA FIONA ELLEN RIANNON

  "Know when fairly tales become real? When people start believing in them"

  psc86wn65pxx.jpg

  Ova mlada gospodična je u dvije riječi, jako posebna. Njena priča se daleko razlikuje u novelama nego u igri, zato što ću sad dati priču iz igre. Cirilla je pra-pra-pra unuka legendarne vilenjačke pobunjenice. Žene iz njezine dinastije većinom imaju nevjerojatne moći, te Ciri posjeduje moć vremena. Što to znači? Ide natrag u vrijeme ili putuje između dimenzija i takva ostala sranja. Iskreno, njena priča je užasno komplicirana, ali je dosta dobro objašnjena unutar samih igara. Ona je prema drevnom vilenjačkom proročanstvu ta koja će spriječiti kraj svijeta (Kraj svjeta u proročanstvu znači da će vječna zima progutati svijet, ništa neće rasti i demoni će slobodno lutati svijetom)

  UKRATKO PRIČA

  Witcher 1 počinje iz Kaer Morhena, poznatog witcherskog dvorca, te se svodi na Geraltovu čudesnu avanturu klanja čudovišta i ostalih inih sranja koje tormentiraju svijet u kojem živi. Bez otkrivanja previše, Geralt putuje kroz mnoge gradove, upoznaje ljude i sklapa prijateljstva (neka koja će trajati čak i do treće igre.) Na kraju svega nam je poznato kako se Geralt (sa Triss) zaposlio kao savjetnik kralja Temerije (Foltest), i odsjeda na njegovom kraljevskom dvoru.

  S time počinje i druga igra. Naime, tu si je CD PROJEKT RED uvalio malo više para u projekt i rezultiralo je odličnom igrom koja je osvojila brojne nagrade. Geralt sa Foltestom na početku svega opsjeda dvorac kako bi spasio djecu Foltesta. Na kraju opsade, Foltesta ubije nepoznati čovjek koji je kasnije identificiran kao LETHO OF GULET, glavni antagonist igre. Geralt je smješten, te mu je dodjeljena reputacija kingslayera, te je izdan opći lov na njegovu glavu. Glavni cilj Geralta u ovoj igri je osvetiti Foltesta, očistiti svoje ime i tu i tamo ubiti koju životinjicu opasnu za lokalnu floru i faunu.

  U 3. nastavku serijala Geralt vrati svoje sjećanje, te je zaposlen od strane Emhyr-a Van Emreisa (Car Nilfgaarda kojeg voice-a Charles Dance yaay :D ) da nađe njegovu kćer, Ciri. Kako Geralt kroz cijele TRI IGRE traga za Ciri, naravno da prihvati (jer je i njemu ona kao kćer, tj. najbliže što će imati od kćeri ikada). Tu se susreće sa mnogo starih lica, naime Yennefer, Triss i mnogi ostali koje će te nadam se, upoznati kroz igre. Geralt putuje kroz tri vrlo raznolike i vrlo šarene lokacije i rješava questove, traži Ciri, i opet, ubija životinje kako bi spasio lokalnu floru i faunu. Sve se može otkriti kroz igru.

  POANTA: Priča je izvrsna. Kroz sve tri igre, i kroz sve novele. Apsolutno izvrsna. Ali svi znamo da priča nije sve što čini igru. Sad stižemo do onog ostalog.

  ONO OSTALO

  GRAFIKA

  Hoo boy, ako će te igrati od prve igre pripremite za horror (barem vi koji malo patite na grafiku). Prva igra je stara, i to se može vidjeti iz super-arhaičnog gameplay-a i grafike. Ništa previše za reći, osim da je grafika patnja. Navikne se kroz vrijeme, iako nisam siguran 100% hoće li igra raditi na Windows 10.

  Od druge igre sve se promjenilo, sa većim budžetom došla je i bolja grafika. Došao je novi engine, i svi smo kolektivno svršavali na grafiku koja je za vrijeme kad je igra izašla (2011.) je bila mrak. Ako baš patite na grafiku, onda je 2. pravo mjesto za početi. Uz to, dobije se backstory koji objasni prvu igru dosta dobro. Sigurno vrti na Windows 10, te je prva witcher igra u kojoj se mogu instalirati neki vrlo osnovni modovi sa Nexusmods-a.

  Treća igra je bila vrlo velik napredak u odnosu na drugu. Grafika je uz velika obećanja dostavila i ono što je bilo predviđeno. Igra je izašla 2015. godine i dizajnirana je za jake mašine, uz razne gimmicke kao što su Nvidia hairworks. Ali svejedno, igra je izvrsno optimizirana i može se vrititi na skoro svakom kompjuteru (osim na tosterima, sorry bros.)

  GAMEPLAY

  Uf, u prvoj igri će te se dosta namučiti sa gameplayom. Kao što sam prije napomenuo arhaičan je za popizdit, i težak za shvatit. Nekad čak i naprosto dosadan. Ali ako ste voljni trpiti taj grozan gameplay onda ćete biti nagrađeni sa izvrsnom pričom koja vas neće razočarati. Ali bože moj, treba strpljenja. Puno puno strpljenja. Igra se vodi u malim hub-ovima kao gradovi ili dvorci ili šumski putić, i tako slično. Nisu pretjerano veliki, ali ipak ima mjesta za konstantno micanje okolo i istraživanje. Sve dok vas combat ne pukne, onda repeticija.

  Witcher 2 je riješio ovaj problem što se toga tiče. Gameplay, a pogotovo combat je postao puno user friendly i simpliciraniji. Ali to ne znači da nije imao problem. Combat je vrlo "predictable" i često repetitivan, jer se većinom svodi na "udri udri udri, blokiraj, castaj sign, udri udri udri". Postoje nekoliko modova za Witcher 2 koji pokušaju popraviti to, ali iskreno ja ne vidih neku veliku razliku. Ipak, preference oko ovakvih stvari su čisto subjektivne, ali po meni (a i mnogim drugima) Witcher serijal je imao vječne probleme sa svojim combatom. Igra se svodi na malo veće hub-ove između kojih se miče između raznih aktova. Mape nisu strašno prevelike ali jesu interesantne.

  Witcher 3 se trudi strašno da riješi ovaj problem, i vidjelo se to od samog početka. Combat je bio uređen, više je fluidniji i ima osjećaja iza svakog pokreta likova. Također su dodane neke nove stvari, poput crossbowa, novih efekta za signove i konjića s kojim se okolo putuje (Kako je igra, nasprem Witcheru 2 totalno open world potrebam je i konjić za malo brži movement oko mape). Combat je po meni još uvijek pun mana, ali jesu ih stvarno probali rješiti. Svako čudovište sad ima svoje određene slabosti, animacije su bolje i također postoji mounted combat koji je još uvijek malo loše napravljen (u smislu hit detekcije prvo). Ali combat se uvijek svodi, kao i u drugom djelu, na istu rutinu. Udri udri udri dok ne umre. Tu i tamo uzmi malo sip svojeg health potiona i nastavi s udaranjem.

  ZAKLJUČAK: Combat je jedino što priječi ove igre da bude naj naj naj ikada. No kao što sam prije napisao, strpljenje sa combat sistemom vrlo često je nagrađena pričom koja je super.

   

  ZAVRŠNE RIJEČI

  Uf jesam se raspisao, života mi. Nadam se da će netko barem pročitati ovo sve što sam izbacio iz glave i da sam nekoga možda čak i inspirirao da kupi igre/novele ili barem da pročita na internetu nešto o tome. Ako ikoga interesiraju novele, imam prve tri knjige (od 7) za posuditi, pa tko voli nek izvoli.

  Što se tiče igara, mogu ih najtoplije preporučiti svim ljubiteljima high fantasy-a, jer pošto ipak nema poštenih LOTR igara, ovo je dost' blizu. Uz to, universe koji je ovaj ludi poljak napravio čak nije ni loš. Priča je odlična, i znam da se ponavljam kao strgani kuku-sat ali moram to naglasiti. Dok je combat tu mala prepreka za neke, samo zapamtite da što idete dalje u serijalu, postaje bolji.

  Uz to htio bih se zahvaliti na ovoj prilici koja mi je dana da malo se opustim pišući o stvarima koje volim. Nadam se da je vama bilo dobro čitati kao što je meni bilo zabavno pisati ovo. Sve u svemu , kao što sam naglasio na početku, ovo ću pokušati raditi kad nađem nekog vremena ili ako nađem nešto interesantno o čemu mogu malo pisati. Prijedloge također primam, ako vas zanima eksplicitno nešto što znate da sam igrao/čitao/gledao, bilo šta zapravo, samo mi se javite i napisati ću nešto i o tome.

  Hvala još jednom svima koji čitaju.

  PISANO DANA GOSPODNJEG, 19 PROSINCA 2017 GODINE,

  ~Jaime the Jew


    Report Article


  User Feedback


  Moj Đu...

  Ako nama bude zabavno čitati onoliko koliko je tebi zabavno pisati, onda ode sve do Kurza (austrijskog ministra)..!

  Meni je ovo bilo sigurno zabavnije čitati nego što je tebi bilo pisati!

  Jako si pojednostavnio stvari i “pitkim” tekstom objasnio kako stoje stvari oko igre za koju sam puno čuo čak vidio puno YT klipova iz 3. igre, a nisam imao vremena probati..! 

  Ovo sam pročitao za par minuta i sad imam osjecaj da sam to cak i probao!

  Tako da, što se mene tiče imam samo za reći: BRAVO ĐU!

  Samo tako nastavi! Bit će mi užitak pročitati ako članci nastave biti ovako dobri!

  :zapifu:

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!


  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.


  Sign In Now

 • Member Statistics

  1,361
  Total Members
  582
  Most Online
  hegykc
  Newest Member
  hegykc
  Joined
 • Forum Statistics

  21,524
  Total Topics
  156,206
  Total Posts
 • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 9 Guests (See full list)

  There are no registered users currently online

 • Recently Browsing

  No registered users viewing this page.

 • nob_avatar_100x100.jpg

  Puni naziv 2. četa 1. bataljona financijske straže "Mrcine" iliti skraćeno *NOB* Mrcine, je jedan od najvećih i najpoznatijih hrvatskih multigaming klanova koji u kontinuitetu aktivno djeluje više od 12 godina.

  Detaljnije

 •  
 • Topics

 • Posts

  • ne planiraju za sada zbog vilše razloga, a glavni je…..no money...a I ne vjerujem da je moguće implementirati VR u dynamic kampanju sa otprilike 20000 jedinica….broj poligona bi bio....najmanje zastašujući... Poanta priče je da nama koji to igramo to sve što su napravili  je jaako puno…super grafika i VR ionako nisu jače strane ovog manje-više besplatnog legendarnog simulatora, kojega kemijaju igrači za igrače...    
  • Ladies and Gentlemen,

   on behalf of the entire BMS development team, I am happy to announce that the latest iteration of the BillionSoft Falcon 4.0 total conversion modification - Benchmark Sims 4.34 - is available for you to enjoy as of RIGHT NOW!      
  • S Zna se, može se...... Očito je već svima dosadio sustav daj pare evo ti alfa, pa su ljudi pokazali kakav se proizvod može napravit free...Projekt još nije gotov 100% i rad se nastavlja.... Nije da nema mane, nije savršen, ali radi odlično i meni se dopada. Uz to potpuno je besplatan što ga svrstava u pravi raritet u DCS svijetu. Svaka čast dečki i hvala na trudu !  FAQ
   Q: Is it really free?
   A:Yes, it’s really free.   detalji na linku  https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=224989    
  • S Nakon otprilike 10-ak godina aktivnog letenja OldSturm seowa odlučili smo nastaviti letenje SEOWa do kraja jer ionako nijedan noviji simulator nije u stanju to odsimulirati….niti približno. Grafika nam je pod navodnicima "ružna" na simulatoru, ali stara ekipa je na okupu 110%.... Zahvaljujući starom SEOW majstoru Thoru ovaj put odlazimo na Okinawu u vrijeme najtežih borbi na tom dijelu bojišta..... Registracije su još teoretski moguće iako takvo letenje nije baš zanimljivo za svakoga zbog hardcore pristupa svemu i svačemu….za sada je registirano oko 90-ak pilota iz različitih eskadrila.     P.S. ujedno najavljujem da neću moći sudjelovati u treningu (a sumnjam da ću uopće i paliti DCS narednih 17 nedjelja ….)  vidimo/čujemo se u negdje tamo u 2019.-oj.... L.P. Za one koji žele znati više kratki info kako to otprilike izgleda    SEOW: Battle of Okinawa

   Start date: Sunday 11.11.2018 (it is not fixed yet, but i hope it will be that Sunday)
   Game mode: Dogfight
   Game server online: from 21 - 01 CET ((yes, this means you can jump in at any time...it is still preferable to join ~21:00 to fly with max numbers of human players from Europe.....if we have more interests from people from other continents it can be adjusted so missions stay up even longer)
   Respawns: Allowed 3 lives per night
   Number of missions. 14 + 3 on Sakashima map
   Game server: IL2.varpthor.tk:21000
   Hyperlobby: Maybe, still not decided
   TeamSpeak: gec.servebeer.com:7777


   Campaign slots parameters: Maps: Okinawa and Sakishima
   Allied air: 80 per mission
   Allied ground: 40 per mission
   Allied sea: 50 per mission

   Axis air: 60 per mission
   Axis ground: 30 per mission
   Axis sea: 15 per mission

   AI spawn time: on every full hour or every 2 hours (depends on commanders)*

   *Start time are to be stretched over 4 hours and not all units will be moving/flying at the same time

   Design:
   Campaign was designed to historically cover as many details as possible within limitations of the game itself. Most of the units have their historical names and most of the air force was covered too trough squadrons and plane type. Lack of documentation for Japanese side prevented me from going into even bigger details. Of course, i couldn't put all the existing ships which were there in reality, but all the mayor ones like BB, CA, CV, CVE were covered. Along side Battle of Okinawa allied were suppressing Sakishima islands and bombarding Japanese airbases on Kyushu. I've decided to include this suppression on Sakishima islands as a prelude to main battle. Including suppression of Kyushu would have been too much work on top of this so i cut it out. As we know a week after landing IJN sent their proud Yamato BB on the one way trip toward Okinawa. So, this element was included in the campaign and we will have "Operation Ten Go". Since this map ain't that large, it will be on this map, not on historical location some 250km NW.
   If we have historical units on the stage, do we need to follow historical landing positions and troop deployment locations? I think no, otherwise it would be "scripted" and predictable. But it can be. I will leave that to commander freedom of choice. The real landing itself was almost unopposed, but i can not guarantee it here since i have no idea where landing will take place. This means it is up to commander to "soften" landing site.

   Prelude to battle:
   In first three missions the whole British Task Force 57 will be outside of Okinawa area and it has a purpose to suppress Japanese airbases on Sakishima islands and disrupt plane transfers from Formosa too. In total there will be 350 various planes possible to transfer from Formosa and Sakishima to air withdraw. All the planes that are able to get to it will become available for Japanese use on SW corner of Okinawa map. It is an imperative for Allies to destroy as many planes on the ground/air as they can. Allies also need to cover their own fleet. Any plane/ship lost on the Sakishima map can not be replaced on the Okinawa map and it is counted in total losses. British Task Force 57 can return to Okinawa map as early as mission 5, but it doesn't have to if commander decide he don't need it. No Allied ship should come 30km from any of Sakishima islands. All the action need to be air to air or air to ground. Axis side is allowed to perform anti ship actions if they want.

   In meanwhile, while we fly Sakishima map, AI stuff will be doing their part on Okinawa map. Allied side will be allowed to sail around Okinawa island and to shell it from 3 battle ships task group. On the mission planner map it is drown how close to shore this battle ships can come. This will simulate huge bombardment of the island prior the landing. Coming that close to shore will be allowed only in first 2 AI missions. After that All BB and CA need to move additional ~ 5km+ from the green line marked on the map. CV,CVL and DD can stay on the green line if commander want because their fire range is only 8km comparing to 18km on BB and CA ships
   Allied big bombers should flat the place, and both sides need to gain recon where the enemy is because initial recon is set to 0 on both sides.

   In this 2 AI missions, Allied commander need to put landing ships force in a position from which landing will be executed in mission #1 we gonna play there . Even if Axis gain recon on the American fleet earlier, they are not allowed to attack it prior mission 3 on Okinawa sector when all the small boats are unloaded and ready to sail to shore.

   When it comes to Yamato battle group, they can move around northern part of the map in every mission, but are allowed to go south outside exclusion zone only after mission 5. US recon planes should find the battle group and keep an eye on it. Allied side is not allowed to attack Yamato battle group before Okinawa mission #5.After that they can attack it regardless if the battle group went out exclusion zone or not. BTW, exclusion zones are area marked on the mission planner map where you are unable to send ships because it refuse to finish plot.

   In this 2 AI missions on Okinawa sector both sides can plan fighter cap and escorts, plus Allied side can send bombers to lit up Okinawa island.
   Since commanders need to plan a lot of flights for Sakishima, those 2 AI missions on Okinawa will have only 30 plane slots for Allies, and 20 for Axis. ALL of them should be marked as AI ONLY. Use them wisely.

   Main battle on Okinawa map, guide,rules,tips:
   Allied side:
   Ok, when we come to mission #3, we should see landing executed. There are different units which should execute this. LSD ships are carrying DUKW transports and LVTs and unload them on the sea from where they should be ploted to move independently. LST and LST rocket ships are carrying heavy stuff and they need to come all the way to the beach. Those are the ONLY ships allowed to come that close to the shore! DUKWs and LVTs could be planned to move further inland right away if commander wants. They serve as a land transport too.
   Why i chose DUKW and LVT instead of normal landing crafts? It is because there is quite a lot of this transports and collisions are almost unavoidable. Well, the only problem is that even if your small transport hit the BB or CV, both are gone. This is game limitation. So using land version of the object prevented any crashes between them or between them and capital ships. For all capital ships commander should take really good care not to crash them. What is lost is lost, and no commander error will be repaired. One of the factor for victory are the ship, so please pay attention to it. The only thing which might be repaired is if ship hit damaged ship in front of it which slowed down because of the damage. There is no collision avoidance for the ships in this game. The best solution to avoid collision are task forces with enough separation. I have placed all the ships in task forces as a default state.

   It would be the best that commander make timing so landing crafts hit the beach at the end of the mission. This is because there will be less chance that transports get destroyed by artillery peaces you missed in "softening" process. Make sure that landing fleet is covered from the air to the last second of the mission. After Okinawa mission #3 is over, units packed inside crafts need to be unloaded and after that we are in sort of normal war we had many times before.
   In this campaign, i did not put hard accent on logistic. I mean, it is there but you don't have to balance on the tip of the sword.

   Priority for Allies should be to grab as fast as possible some land based airfield so P38s,P47s,P51s, B25s and B29s could fly in from Marianas and Iwo Jima and provide additional close air support for troops on the ground.
   Allied side need to capture at least one base and one control point to qualify for victory conditions.
   There is finite number of units available and do not make foolish charges. All units will be using simple+bridge movement mode. That means, you can move all around, but rivers need to be crossed on the bridge or you should go around where it is possible. Destroyed bridge will be automatically repaired after 1 mission.

   Axis side:
   It is simple for this side. Not many ships to take care of. Not knowing where enemy will land and not enoug force to cover everything simplify things and commander just like in reality can choose where to fight. Still, there are some control points which should be defended as best as possible. Enemy will try to take some of the land bases, so position your artillery so you have plan B. IJA have huge stocks of various artillery.
   There are numerous patrol boats around the island. In reality they have been used as suicide units. Try to use them the same way and ram Allied ships. From mission #6 Axis are allowed to use MXY7-11 from spawns around Okinawa. Keep in mind they fly only 5-8 minutes so chose nerby ships. For distant ships use normal planes with bombs to ram them. Try not to over use Kamikaze, because human losses are worth 1 point at the end. Even though Allied side have huge armada available, IJA have a lot of planes to give them hell in the air and on the sea/ground. Try to use Okinawas planes first so airstarts from Kyushu and Sakashima serve as option 2.....and you are not that sorry if you lose 200 planes if/when Allied capture your airfields.
   Just like for Allies, Axis units are finite, and there is no production nor reinforcements. Use this rock as a attrition ground and make every unit count...just like it was in reality.
      
 • Files

 • Images

 • hrvatski multi-gaming klan, hrvatski multi-gaming clan, mrcine, dcs world, online igranje, croatian multigaming clan, simulatori letenja, dcs mig-21bis, digital combat simulator, nob