Welcome to 2. četa 1. bataljona financijske straže "Mrcine"

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

Sign in to follow this  
Followers 0
wormeaten

AMD Ryzen again

3 posts in this topic

Evo konačno su nam iz AMD i službeno predstavili svoj novi Zen procesor koji se sada službeno zove Rayzen (Uzdignuti).

Evo i kratkog sažetka jednoipolsatne prezentacije.

 

Iako sam u osnovi Intelovac i isključivo sam koristio samo Intelove procesore osim jednom prije 15 godina kada je AMD imao kopetitivni procesor i uspio se gotovo izjednačiti sa tržišnim udjelom sa Intelom u svim ostalim razdobljima Intel je jednostavno imao bolje procesore. Sa tim AMD tada sam bio jako zadovoljan unatoć većim temperaturama od Intela. U svim ostalim razdobljima Intel je imao izrazitu prednost pa je njegova veća cijena imala pokriće. Sada bi se stvari mogle ponovo promjeniti. Na videu se vidi kako 300$ Rayzen bez turba na 3.4 Ghz pere trenutnu Intelovu i7 6900 perjanicu od soma dolara sa turbom na 3.7Ghz u rederiranju u realnom vremenu. Također i u obradi video i game streama iako je Intel overcloakan na 4.5Ghz.

E sad te rezultate treba uzeti sa rezervom jer je upravo u tim stvarima čak i Buldozer bio bolji od Intela i to su bile jedine radnje u kojima se uspiješno nosio sa Intelom.
Bit će zanimljivo vidjeti što nam nosi taj prvi kvartal 2017. kad je najavljen izlazak na tržište prvi Rayzen 8/16 core procesor. Tek tada ćemo moći vidjeti što stvarno ta procesor možđe kad prođe sve moguće testove i kad ga vidimo u praksi.

Također će biti zanimljivo vidjeti Intelov odgovor jer kako izgleda vrijeme overcloakanja stare tehnologije za intel je prošlo sad će se ponovo morati potruditi malo više od čega ćemo opet mi krajnji potrošaći najviše profitirati. U najmanjuz ruku taj i7 6900 mogao bi pojeftiniti u pola.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i jedne analize svega viđenog na prezentaciji da malo pojasni što možemo očekivati i koja pitanja još vise u zraku neodgovorena.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo prošlo je 4 mjeseca od najave i Ryzen se uzdigao.

Mjesec dana nako Ryzena 1800 i 1700 sa 8/16 jezgri izašao je i jeftiniji 1600 6/12 i 1400 i 1500x sa 4/8. Dakle Ryzen se upotpunio.

Kakvi su prvi dojmovi i testovi? Pozitivni, defakto nisam našao neku lošu kritiku iako je bilo malo problema ispočetka prvenstveno zbog nove arhitekture čipa nakon mjesec dana M4 ploče su updateovali Biose a pojedini softwarei napravili optimizaciju za Ryzen i stvari izgledaju više nego dobro pogotovo ako u sve uzmemo u obzir cijenu Ryzen konfiguracije.

Neću se sada loviti suhoparnih banchmarkova ovo ono pisat ću isključivo o dojmovima baziranim na tim benchmarkovima i dojmovima testera uz naravno usporedbe performansi sa cijenom.

Ryzen su svi otključani za overcloackanje ali Ryzen ima i tu mogućnost da se sam overcloaka do određene temperature kada automatski spuštanjem takta također uz hladnjak spušta temperatutu procesora.

Cloackanje međutim ne dosiže brzine poput Intela recimo i7 7700K kojeg možemo tjerati i do 5GHz Ryzen se diže do nekih 4.1 max nakon ćega se strahovito diže temperatura što u stvari onemogućuje daljnje cloakanje. Nemorate se bojati do tih brzina temperature su sasvim solidne i netrebate nikakvo vodeno skupo vodeno hlađenje jer solidne brzine se postižu već sa defaultnim coolerom koji dolazi uz procesor.

U igrama Intel i dalje drži bolje rezultate uglavnom iz dva razloga. Jedan je što i dalje ima brže rezultate ako mjerimo samo jednu jezgru ali rezultati se popravljaju kako se sve više igara prilagođavaju novom procesoru. To se uglavnom odnosi na zastarijele engine koji uglavnom rade na jednoj jezgri poput DCSa ili ArmAe ali noviji naslovi su rezultati podjednaki a u nekim je Ryzen čak i bolji. Dakle potencijal za budućnost je tu.

Što se ostalog tiće Ryzen je ili u rangu mnogo skupljih Intelovih pandana ili čak i puno bolji. Recimo ako jedan i5 7600K full overcloackan na 4.6 može parirati ili biti bolji uglavnom u starijim igrama gdje je takt najvažnija opcija jedan Ryzen 5 1400 4/8 koji će koštati manje od 1500Kn u radu jednostavno opere i5 7600K 4/4 samo tako a da ne govorimo o Ryzen 5 1600 6/12 koji je nekakav best buy opcija i koštat će izmeđi 1800 i 2000 Kn i u mnogim operacijama nadmašuje i i7 7700K 4/8 koji košta preko 3200Kn. Za napomenu i5 7600K košta oko 2300Kn. U tu razliku u cijenama moramo i uračunati cijenu matične. Za Ryzen bi se uglavnom bazirao na dva cipseta B350 i X370. B350 je defakto istih performansa kao X370 jedino te ploče imaju manje USB priključaka straga i nemaju SLI/CF podršku. Nisam uspoređivao X370 ali mislim da su odsjetno skuplje ali sam recimo usporedio iste klase ploča za AMD i Intel. Za to mi je bila kako najisplativija tako i podjednakih performansa MSI Tomahavk ATX ploča B350 i Z270. B350 košta 950Kn a Z270 1300Kn pa ćemo njih uzeti kao referentnu točku za usporedbu cijene konfiguracije memorije i ostalo je isto stoga ne utječu na razliku u cijeni.

Unatoč tome što Intel i dalje bolji kod igranja i ako se odlučite raditi konfiguraciju isključivo za igranje treba uzeti u obzir više faktora. Kao prvo ta prednost odnosi se uglavnom na igre poput DCSa ili ArmAe ali moramo uzeti u obzir da se Ryzen iako sporiji u nekim igrama pokazao vrlo dobrim jer nema nikakvih bottleneckova prema grafičkim a osječaj je vrlo glatkog igranja upravo zbog toga i zbog malog opterećenja procesora. Također ako uzmemo u obzir i cijenu konfiguracije koja je oko 1000Kn tu razliku u cijeni možemo upotrebiti za bolju grafičku pa da umijesto recimo GTX1070 uzmemo GTX1080 a svaki Ryzen je definitivno bolji od bilo kojeg Intela sa GTX1070. I tu Intel gubi svaku prednost.

Inače da napomenem komentar jednog testera koji je istovremeno renderirao video na 10MBs i igrao Battlefield 1 a da nije značajnije primjetio utjecaj na performanse u igri. Dakle Ryzen u multitaskingu jednostavno rastura.

Sada je na redu Intel da odgovori na izazov. Već se vidi da bi ova tržišna utakmica mogla biti vrlo zanimljiva i da bi nakon jedno 15 godina kad je zadnji puta tržište bilo ravnopravno podijeljeno sa Athalonom.

Intel je već najavio smanjenje cijena kao prvi odgovor na Ryzen. Izgleda da ga je ovo ipak malo iznenadilo i natjeralo medu da se probudi iz zimskog sna. Sad da vidimo konačno nešto novo i od Intela koji se definitivno zadnjih godina ulijenio.

 

Evo i jedan video koji će zanimati mnoge sa ovog foruma da vide Ryzen u omiljenoj igri.

 

 

 

Ovan Razoritelj likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0