Welcome to 2. četa 1. bataljona financijske straže "Mrcine"

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

Kobre Dabre

DCS problem

14 posts in this topic

Evo za početak da počnem... I prije sam imao problema sa štekanjem i lošim performansama DCS-a (mali fps i duuuuugački load misija, ulaska na servere itd).

Od komponenti imam: 

CPU: Intel i5 760 @ 2.8 GHz

GPU: AMD Sapphire R7 260X 2GB

RAM: 4 GB DDR3 (1333 MHz (u programu pokazuje 750 MHz, ne znam zakaj))

Pohrana: 120 GB SSD (OS je na njemu)

              2 TB HDD (DCS je bio na njemu i radilo je kolko tolko ok)

              275 GB SSD (novi DCS je sad na njemu i jebe me)

Znam da je moja "kanta" kanta. Dok je DCS bio na TVRDOM disku bez OC CPU-a je radilo ok, tu i tamo izbacilo. Naime, napravio sam OC CPU-a sa 2.8 na 3.3 GHz i osjetio sam blagi pomak na bolje, malo uglađeniji let je bio sa malo vise fps-a iznad šume i grada malo manji ali tokom leta meni dosta 30+ fps-a. Napravio sam stress test u CPU-Z programu cca 3h di je sve bilo u normali i temp na 52°C.

Kupio sam novi cooler za CPU i stavio ga, stavio novu termalnu pastu, odprašio sve komponente. Nakon copy paste-a sa HDD-a na SSD imao sam nekih problema te sam odlučio pobrisati sve i skinuti ponovo DCS i na novo instalaciju. DCS se skinuo i instalirao. E sad se počeo javljati problem sa GPU i GPU loadom koji je veliku vecinu vremena na 100% i temp se zna dic do 80+°C kaj prije nije bilo tak. Sad koji dan kad sve back up-iram sa C diska cu sve formatirat i nove win instalirat i ponovo DCS na SSD.

 

Zanima me jedna stvar, da li postoji mogucnost da pošto imam 3 harda se javlja negdje problem ? SSD od 120 sa OS na njemu, 2 TB HDD kao pohrana i novi SSD od 275 GB sa samo DCS-om gore.

Svi znamo kakav je engine od DCS-a i na koji nacin "radi" ali ponekad mi fakat nije jasno, dignem gradiku i sve i dobim poboljšanje fps-a nego kad je apsolutno sve na minimumu. Sve je radilo dok nisam na novo instalirao DCS na SSD. Sad je i GPU počela na 100% radit i pregrijavat se.

 

Ovim putem bi isto htio najavit moguće odsustvo dok sve to ne sredim, možda bude koji dan možda i koji mjesec ukoliko će i nakon instalacije win i dcs na novo bit kenjkanja. A kakva je situacija proci ce jos jako puno vremena dok ne kupim novi PC koji ce se moc borit sa svim tim. Više manje svi ste već rekli svoje ali na Viberu ima milion poruka pa ako netko želi može napisat neko svoje mišljenje pa možda i nekome pomogne ako vidi/pročita. 

 

@Ljigava Gnjida pitao si za OC CPU kak sam napravio i to. Nije bila nikakva prevelika kemija.

CPU Clock Ratio je bio 21 ja sam stavio 22 (koji je max)

Base clock control sam Enable stavio.

BLCK Frequency sam sa 130 stavio 150 i time 22x150=3300 GHz

 

Sa stock hladnjakom nisam imao problema, držao je temp u normali ali sam svejedno kupio novi cooler LC CC 120 Cosmo za 170kn. On je jos dodatno smanjio temp na "leru" za 13°C u prosjeku a u gameu za cca 10tak do 15, ovisi kolko dugo i koja je kućna temp (komp je na podu). Namjeravam smanjit ratio i dignut takt i ostavit ga na 3.3 i postepeno ga možda dizat makar sad vidim da u procesima jedva CPU load ide preko 20%.... 

 

Ako netko ima još kakav savjet ili nekaj nek veli, a i mislio sam jednom kolegi informatičaru ga dat da posloži to kak spada.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Awards

Konfiguracija ti je definitivno preslaba za DCS. Ja sam na puno jačoj konfi (koju imam i danas) imao probleme s DCSom samo zato jer sam ga vrtio na "običnom" hardu. Kad sam si uzeo SSD i napravio clean install, sve je počelo radit kako treba.

No, u tvom slučaju, ne znam baš što možeš napravit da stvari idu brže.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Awards

2 minutes ago, Perica Posavski said:

Konfiguracija ti je definitivno preslaba za DCS. Ja sam na puno jačoj konfi (koju imam i danas) imao probleme s DCSom samo zato jer sam ga vrtio na "običnom" hardu. Kad sam si uzeo SSD i napravio clean install, sve je počelo radit kako treba.

No, u tvom slučaju, ne znam baš što možeš napravit da stvari idu brže.

Slažem se s tobom ali ta kanta je čudo, znao sam dignut server i satima ga vrtit sa 1 pa do cak 6 igrača bez beda i to sa solidnom grafikom, sad su krenuli problemi jbg :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Awards

47 minutes ago, Kobre Dabre said:

E sad se počeo javljati problem sa GPU i GPU loadom koji je veliku vecinu vremena na 100% i temp se zna dic do 80+°C kaj prije nije bilo tak. Sad koji dan kad sve back up-iram sa C diska cu sve formatirat i nove win instalirat i ponovo DCS na SSD.

To što ti je load 100% nije nužno loše jer to znači da nemaš bottleneck na CPUju. Nije dobro to što se grije na 80 celsijevaca. To znači da si pretjerao sa overcloakanjem grafičke pa se pregrijava ili ti je hladnjak otišao. Poanta je što se na visokim temperaturama zna doči do pada performansi što se očituje kao zastajkivanje i gubitak glatkoče.

Inače ja sam ganjao DCS na q6600 2.4 i HD 6870 4GB i radilo je zadovoljavajuće na srednjim postavkama grafičke. Znači moralo bi šljakat i tebi na tvojoj kanti.

Probaj vratiti grafu na defaultne postavke prvo za početak. Inače grafa ti je osnova da nemože biti veća i ima samo 2GB. Također osiguraj da imaš dovoljno praznog mjesta na SSDu gdje ti je instaliran OS. Bar 25% jer pošto imaš samo 4GB RAMa taj disk ti je virtual memory.

Inače tvoj komp može potrajati još dvije tri godine bez beda uz novu grafu koja za 1080p i netreba biti neki ubojica ali solidna srednja klasa. Nova RX 480 sa 4GB ti je 2 soma, 1070 i 1080 su od 4 na dalje a i nemogu povući 100% na tvom procesoru, bottleneck. 970 i 980 su još uvijek skupe oko 3 pa na dalje. To možwš naći rabljeno jeftinije. Ako si našao 970 za 1100 na njuškalu to ti ide za soma i to je dobra cijena ako je kartica ispravna. To je jedini rizik kod rabljene robe jer nema garancije kao nova.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedan lik je reko da bez beda moze ic na 4 GHz procesor. Sad sam ga vratio na defaultne postavke i neću niš više prčkat po tome za sad, mislio sam stavit nove win pa onda mozda ponovo dignut cpu malo. Zadnje kaj mi treba je da sad nekaj rikne. Na zalost financijska situacija je sjebana sad i nemrem si baš priuštit sve to. A kaj se tice grafe, na malim okretajima mi se čuje ventilator od grafičke, u msi afterburneru sam ga malo podigao i prestao se cut a to ne znaci da nece riknut jednog dana... Gledo sam dal postoji solucija promjene ventilatora

Share this post


Link to post
Share on other sites
Awards

Po temperaturama bi trebalo biti mjesta za dići CPU još. 4 je max i pitanje kako dobro bi ti radio i dali bi ga uopće uspio dići.

Već sam ti objašnjavao ali nisi skužio. Dva identićna procesora nemoraju nužno postići identićne rezultate nakon klokanja zato nemoj se ravnati prema tuđim rezultatima tim više jer niti neznaš koja ti je ploča i kakve su njene mogućnosti u overklokanju. Model ploče mora pisati na njoj negdje, obično negdje na sredini kod desnog ruba. Gledaj samo tutoriale o klokanju vezane za tvoju ploču i procesor prvo zajedno tek onda druge ploče da možeš uspoređivati sa svojom.

Za bilokakve ozbiljnije povećanje FPSa definitivno trebaš bolju karticu. Ako si našao na njuškalu GTX 970 za 1100Kn to ti sigurno ide po 1000 onih 100 je za cijenkanje unaprijed ukalkulirano i to je dobra cijena.

GTX 970 je  performansama lošija od R9 290, R9 390 i RX 480 u rangu je sa GTX 780, R9 380X i RX 470 a bolja je GTX 770, GTX 680, R9 280X i R9 380.

Sve druge kartice ispod gore navedenih se po meni netreba niti gledati. Kao recimo GTX 760. Dale bi ti osjetno poboljšanje samo je sad pitanje dali ti je to dosta i po kojoj cijen je to poboljšanje.

Ovo su ti okvirni razredi po performansama i da ti je lakše prema tome usporediti cijene i što ti se od toga isplati napraviti ili uzeti. Također moraš znati da kartice ispod GTX 9xx i R9 3xx serije su stare minimalno dve do 3 godine i negdje su na pola puta svog vijeka trajanja što bi trebalo značajnije utjecati na cijenu. Što su kartice starije to će ti prije riknuti makar tu nema pravila može ti raditi još 5 godina a može ti i nova riknuti za godinu samo kod nove imaš dve tri godine garanciju ovisno o modelu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugo na cijene hardwarea jednako kao i na cijene benzina utječe tečaj dolara. U zadnja dva mjeseca dolar je sa 6,7 skočio na 7,2 kune i jako se približio Euru.

Okvirno ti sada govorim cijena radi RX 470 je 1700Kn nova i jeftinija je od nove GTX 970 ako je uopće nađeš više novu.

RX 480 je 2000Kn dakle samo 300Kn više a ima osjetno boloje performanse u odnosu na obje kartice i može se po performansama čak uspoređivati sa GTX 980 a skoro je duplo jeftinija i što je najbitnije nova je kartica i lakše će se prodati za dvije tri godine kad češ možda slagat kompletnu novu kantu.

Ako kupiš 970 rabljenu platio si je soma i teško da češ je uopće prodati ako će ti uopće još raditi.

Puno je faktora koji odlučuju što i kako češ iskalkulirati za upgrade tvoje kante a što ti i na kraju kroje financije.
Ovo su ti neke okvirne vrijednosti da znaš i odlučiš najbolje što si možeš priuštiti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 minutes ago, Bobby Fisher said:

ili nije lockao PCI ex freq na 100-101.....kao sto sam mu rekao pa mu ploca paralelno sa cpu dize i pciex a to rezultira toplinom

 

Dali mu se zato pregrijava grafička što izaziva thermal troteling?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

svakako je moguce......probaj svojoj dici freq pciex-a sa 100 na 105 recimo.......pa ces vidjet

zato i postoji opcija PCIEX lock ili kako se vec zove na tvojoj mbo......a auto prebacis na manual i lock na 100........101 je maximum.....inace odmah zamrzne game

nego..da li novi ATI ima DSR ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Awards

Ma ja neću ništa dirati kod sebe. Meni radi sve super. Inaće osobno imam R9 290 koja po defaultu jako grije pa neznam dali bi mogao i primjetiti kakvu razliku uopće.

Nego Kobri se dizala temperatura do 80 pa je moglo to utjecati na performanse.

Neznam inače nisam obračao pažnju za DSR na novim RX modelima. Ja ustvari imam karticu sličnih performansi kao RX 480. Ja više čekam Vegu RX 490 ili kako će se zvati sad kad izađe za neku budućnost.

Moguće da ću u sljedečih godinu dana uzimati novu konfiguraciju pa pratim grafičke a i ZEN procesor koji bi mogao utjecati na stanje u tržištu procesora. Ne nužno da ga uzmem ali ako je dobar i jeftin kako kažu u najmanju ruku spustit će cijene Intelu a i prisiliti ih da se konačno malo ozbiljnije prime posla pa bi moglo biti i zanimljivih novosti i s njihove strane.

Uglavnom ako se nemora nije najbolje vrijeme za kupovanje nove kante bar ne još pola godine do godinu dana jer prave stvari tek slijede.

Inaće u planu imam uzeti neki solidan 4K TV kao monitor. Sad već ima pristupaćnih modela koji imaju dobre ekrane sa malim input lagom i 4K na 60Hz i dobrim mogućnostima za kalibraciju boja pa se može koristiti i za grafički dizajn. RX 480 ima HDMI 2.0 znači 60Hz na 4K rezi ali za igrati na 4K malo je tanka. Za to je minimalna kartica ipak GTX 1070 s naglaskom na minimalna dakle 1080 je na granici sa optimalna s mogućim padom performansi u novijim naslovima koji bi izašli za godinu dvije.

Definitivno trebam vidjeti što nosi nova AMD kartica. Po nekim benchmaksima je nekih 10% brža od 1080 a u rangu cijene 1070. Nvidija također izbacuje 1080Ti pa ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam imao zapakiranu R9 390X sa 8GB dok sam koristio GTX970 (koristim ju i sada) te sam odustao od stavljanja iste nakon pregleda benchmarka i usporedbe... jednostavno sam se sjebo jer R9 390X nije bila brza... mozda koji frejm...

Neznam zasto bi 2GB bilo VRAM-a malo za vrtit DCS? Jednostavno nece stavit najteze teksture i tocka... ionako se ne vidi razlika u zaru borbe u tim high / low teksturama... jedino ako vozi helikoptere (a ne vozi).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Awards

Prije ikakvog drkanja po svemu tome i nije bilo loše baš tak, naviknuo sam se na manji fps i tjt. Sve cu sad ispočetka napravit kak spada sa novim windowsima i novim DCS-om, kad to napravim i kad bude sve ok cu napravit OC CPU ako bude potrebno. Vratio sam sve na default ajmo rec iz nekog straha jer zadnje kaj mi sad treba je da nekaj rikne, ne zelim bit brzoplet i nestrpljiv s tim stvarima. Nije da sam potpuni tutlek kaj se toga tice ali htio bi napravit sve kak spada i postepeno. Sadašnji CPU nikad nije bio pregrijavan niti sam ga satima pržio i vjerujem da bi mogao izdržat OC dok ne kupim nekaj novo u budućnosti. Zato sam uzeo SSD i Cooler koji paše na novije sockete. Jednostavno mi financije ne dopuštaju neka veca ulaganja u sve to, đaba imat pilu kad moras jest travu ili uopce ne jest. Svi ste vec rekli i na viberu i tu svoje mišljenje i želim se zahvalit na pomoci i vremenu i kak bi se reklo "nemoj kaj zamjerit". :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Awards

2 hours ago, Ovan Razoritelj said:

Ja sam imao zapakiranu R9 390X sa 8GB dok sam koristio GTX970 (koristim ju i sada) te sam odustao od stavljanja iste nakon pregleda benchmarka i usporedbe... jednostavno sam se sjebo jer R9 390X nije bila brza... mozda koji frejm...

Neznam zasto bi 2GB bilo VRAM-a malo za vrtit DCS? Jednostavno nece stavit najteze teksture i tocka... ionako se ne vidi razlika u zaru borbe u tim high / low teksturama... jedino ako vozi helikoptere (a ne vozi).

Da slažem se. mijenjat jedan hardware za drugi sličnih performansa je besmisleno i gubljenje vremena.

Prema mom iskustvu nema neke značajnije razlike između pravih Nvidia/AMD ekvivalenata. Jedina razlika je u cijeni. Tu je AMD u prednosti jer mu je FPS po kuni najbolji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now